Blog

AKO SA STARAŤ O PLSTENÉ VÝROBKY, ABY VÁM DLHO VYDRŽALI?

Plsť je ozajstný prírodný produkt

Plsť vyrábam pomocou mechanického trenia ovčej vlny, jej navlhčenia a tepla. Tak vznikne homogénna vlnená textília, čiže plsť. Podľa spôsobu plstenia vznikne plsť buď ľahučká, doslova vzdušná alebo naopak tvrdá ako drevo.  Okrem toho vlnu plstím spolu aj s inými materiálmi, čím sa ešte zušľachťuje.

Čo sa týka starostlivosti a čistenia je plsť bezproblémový materiál. Podiel tuku vo vlne a hustota plste zabraňujú jej rýchlemu znečisteniu a prenikaniu vody do plste.

 

Základné 3 pravidlá starostlivosti o plsť:

 

1. Čistenie

Fľaky odstráňte pomocou jemného šampónu, marseillského mydla alebo eko prostriedku na vlnu a špongie. Ak je výrobok viac znečistený, zľahka ho vyperte. Pripravte si vodu približne 30°C teplú do dvoch nádob, je dôležité, aby voda mala v obidvoch nádobách rovnakú teplotu.

Do jednej nádoby pridajte prací prostriedok a premiešajte. Vložte do nej plstený výrobok a perte ho jemným premačkávaním. Perte rýchlo, plstený výrobok by nemal zostať vo vode príliš dlho. Po vypraní preložte výrobok do čistej vody v druhej nádobe, preplákajte ho jemným stláčaním a nakoniec ho opatrne vyžmýkajte. Ale pozor! Nikdy výrobok nežmýkajte točením – vždy len stláčaním! Vyžmýkaný výrobok ešte zrolujte do froté uteráka a odsajte z neho prebytočnú vodu.

 

2. Sušenie

Po vyžmýkaní plstený výrobok vyrovnajte a rozprestrite do pôvodného tvaru, ale nevyťahujte ho ani ho nevešajte, aby sa nevyťahal. Na suchý uterák ho položte a sušte vo vodorovnej polohe (napr. na sušiaku na bielizeň).

 

3. Žehlenie

Po vysušení výrobok prežehlite mierne teplou žehličkou, najlepšie cez handru.

 

NIKDY NEPERTE A NEODSTREĎUJTE PLSTENÝ VÝROBOK V PRÁČKE!

Tuk vo vlne a hustota plste zabraňujú rýchlemu preniknutiu špiny do plsteného výrobku. Pre časté čistenie – napríklad kobercov a záclon – postačuje jemné vysávanie (vlhkú špinu pred čistením nechajte uschnúť). Zaschnuté fľaky potom môžete opatrne odstrániť špongiou alebo jemnou kefkou a mydlovej vody. Zvyšnú tekutinu odsajte suchou handrou, alebo uterákom.

Z vlastnej skúsenosti odporúčam používať pri čistení Marseillské mydlo. Toto mydlo obsahuje vysoký podiel rastlinného tuku (až 72 %) a používam ho aj ja pri plstení. Je vynikajúce, nezredukuje vám podiel tuku v plstenom výrobku a tuk vám aj naďalej zabezpečí prirodzenú ochranu plste pred zašpinením.

Na povrchu plstených kabeliek, tašiek, vankúšov, ale aj oblečenia sa zvyknú po určitej dobe objaviť žmolky.  Žmolkovanie vlny je prirodzený efekt, s ktorým sa pri vlnených výrobkoch stretávame.  Bez najmenších problémov a rýchlo ich odstránite pomocou jednorázového holiaceho „strojčeka“. Nebojte sa, že sa plsť poškodí. Takto ošetrená plsť bude opäť ako nová a bude vám slúžiť dlhé roky.

 

 

 

Share:

Napíšte komentár