Blog

PLSTENÉ ŠATY S PLÉDOM „SVADOBNÁ MAMA“ NA ZÁKAZKU I. - príprava

PLSTENÉ ŠATY S PLÉDOM „SVADOBNÁ MAMA“ NA ZÁKAZKU

Mnoho klientiek, ktorým sa moje plstené šaty páčia, ale doteraz nemalo žiadne plstené šaty vo svojom šatníku, prichádza do mojej dielne osobne. Rada ich u seba privítam, pretože si môžu pozrieť nielen materiály, z ktorých tvorím, ale môžu si aj vyskúšať už hotové šaty. Získajú tak lepšiu predstavu a osobnú skúsenosť, ako sa v plstených šatoch cítia. Klientke zoberiem miery a dohodnem s ňou jej rámcovú predstavu o šatách. Často však robím na zákazku šaty bez toho, aby som sa s klientkou osobne stretla. Vtedy si odkomunikujeme jej predstavu o šatoch telefonicky alebo mailom a pošlem jej zoznam mier, ktoré k tvorbe šiat potrebujem: ona sa odmeria a miery mi pošle.

Po návšteve klientky v dielni alebo zaslaní rozmerov nastáva fáza, v ktorej zhmotním predstavu klientky o šatoch. Klientke pripravujem minimálne dve vzorky. Vysvetlím vám to na konkrétnom príklade.

Kontaktovala ma klientka: chystá svadbu syna a rada by ako svadobná mama mala vo svadobný deň oblečené niečo výnimočné. Prišla ku mne do dielne, aby videla plstené šaty naživo a vybrala si farbu šiat. Vydiskutovali sme si jej predstavu o strihu a prevedení šiat. Rozhodla sa pre úzky púzdrový strih šiat s rázporkom na zadnej strane šiat a mozaikovou bordúrou na spodku šiat. Keďže sa svadba bude konať v lete, k šatom si objednala aj ľahký plstený pléd, ktorý si večer môže prehodiť cez plecia.

Ako správna žena, nevedela sa rozhodnúť pre farbu. Zhodli sme sa na tom, že jej svedčia pastelové tóny, ktoré sú pre slávnostnú príležitosť, ktorou svadba je, navyše veľmi hodia. Nakoniec sme vybrali dva pastelové tóny: pieskovú béžovú a púdrovú ružovú.

Naskicovala som si šaty z oboch strán a nakreslila som vzor, ktorý použijem na pléd. Vybrala som si vhodné hodvábne materiály, ktoré budem spolu s vlnou plstiť. Nafarbila som si dva odtiene hodvábu, na ktorý budem naplsťovať vlnu a hodvábne vlákna technikou nuno plstenia.

  

Rozhodla som sa pre klientku vyrobiť dve vzorky šiat a dve vzorky plédov. Vzorku šiat som vyrobila ako miniatúru šiat, aby boli zreteľné tri dôležité časti šiat:

  1. telo šiat – jeho jemnú štruktúru, ktorá je vytvorená hodvábnymi vláknami
  2. oblasť krku – kde som použila hodvábne nite, ktoré vytvárajú nádhernú lesklú aplikáciu, ktorá sa klientke veľmi páčila a chcela ju na šatách mať
  3. mozaiková bordúra na spodku šiat – zaujímavo ukončuje šaty, pôsobí veľmi decentne a zároveň sexy

Ku každej miniatúre som vyrobila aj miniatúru plédu. Na pléd som navrhla motív špirál a lístkov: motív lístkov navyše prepája šaty s plédom.

 

Do plédu som zaplstila viac elementov: hodvábnevlákna, nite, hodvábne obrúsky i sójové vlákna. Chcela som docieliť výraznejšiu mozaiku plédu, aby decentne dopĺňal plstené šaty.

  

Zadná strana šiat bude vyzerať nasledovne:

Keď som mala hotové všetky štyri vzorky, spolu so skicami som ich zabalila a odoslala klientke.

Teraz čakám na finálne vyjadrenie klientky môjmu návrhu. Čo myslíte, ktoré farebné prevedenie si nakoniec vyberie? Pieskovo béžové alebo púdrovo ružové?

V ďalšom príspevku zdokumentujem tvorbu šiat aj plédu SVADOBNÁ MAMA. Navštívte medzitým môj e-shop www.felteco.com, aby ste si pozreli, čo nové som vytvorila. Teším sa na vás.

 

Share:

Napíšte komentár