Blog

PRÍRODNÉ MATERIÁLY, S KTORÝMI VO FELTECO PRACUJEM

Pri plstení používam kombinácie 54 prírodných materiálov a druhov vĺn, ktoré dovážam od dodávateľov z 31 krajín sveta. Ovčia vlna je teda základ mojich výrobkov. Má množstvo skvelých vlastností: zahreje vás v chladnom i mokrom počasí, vie absorbovať vlhkosť a v teple naopak príjemne chladí. Špeciálnou vlastnosťou vlny je, že obsahuje vyšší podiel tuku, odpudzuje vlhkosť a špinu. Raz mi rozprávala zážitok klientka, ktorej som plstila veľmi svetlú kabelku. Bolo januárové ráno, všade kopa špinavého, rozmočeného snehu a jej do takejto špinavej mokrej hmoty tá kabelka spadla. Nemohla sa vrátiť do hotela, lebo mala dôležitý celodenný workshop a tak sa rozhodla, že kabelku bude riešiť až večer. Na jej obrovské prekvapenie bola kabelka večer čistá, stačilo ju už len prekefovať a bolo po probléme.


Vlna na plstenie má rôznu kvalitu, ktorá sa udáva v mikrónoch. Čím je počet mikrónom nižší, tým je plsť jemnejšia. Najjemnejšia a najpoužívanejšia vlna je merino, ktorá má pôvod v Austrálii a na Novom Zélande. Má vyššiu kvalitu, ako obyčajná vlna. Je veľmi jemná, pružná, hladká a príjemná na dotyk. Merino je veľmi príjemná na tele, vôbec nepichá a neškriabe, preto ju používam najmä na plstenie detského oblečenia, šálov a oblečenia všeobecne. Merino ale nie je rozhodne jediná vlna, s ktorou pracujem. V tabuľke uvádzam prehľad rôznych druhov vĺn a možnosti ich praktického využitia.

Kvalita vlny Počet mikrónov Na čo túto vlnú využívam

Extra jemná

(Delaine Merino)

14 – 17 mikrónov pavučinkové krajkové šály, ľahučké pašmíny, detské oblečenie a dečky

Jemná

(Merino, Chubut, Falkland, Merino d´Arles, Leicester)

18 – 21 mikrónov detské a dámske oblečenie: šaty, sukne, pulóvre, šály, hrubšie pašmíny, rukavice

Stredná

(francúzska strednohnedá ovca, novozélanské biele plemeno, Polarfuchs, juhonemecké, juhoamerické a španielske hnedé plemená)

12 – 30 mikrónov svetre, blejzre, kabáty, kabelky 

Hrubá

(Gotland, holandské a írske plemená, Schottische, Wensleydale, Suffolk)

31 – 36 mikrónov kabelky, tašky, topánky, čižmy, koberce a predmety, ktoré vyžadujú pevnosť a trvanlivosť

Veľmi hrubá

(Lincoln, Cotswold)

> 37  mikrónov koberce a predmety, ktoré vyžadujú pevnosť a trvanlivosť

 

Alpaka

Alpaka je vlna z lamy alpaky, v rôznej škále jemnosti. Lamy alpaky sa šľachtia na jednotné sfarbenie: svetlo hnedé, hnedé, šedé, biele alebo čierne. Táto vlna je ľahučká, teplá, stabilná čo do formy a má dlhú trvácnosť. Vzhľadom na to, že sa lamy alpaky strihajú raz za dva roky, je ich vlna exkluzívna a drahá. Alpaka má vynikajúce izolačné vlastnosti, preto je vhodná na zimné oblečenie všetkého druhu. Vo svojich výrobkoch používam alpaku najjemnejšej kvalite. Alpaka vlna je hypoalergénna a preto je vhodná aj pre alergikov.

 

Angora

Angorská vlna sa získava z angorských zajačikov a je veľmi jemná a hebká. Tieto vlastnosti však spôsobujú, že je veľmi náchylná na vytváranie žmolkov. Angora je vhodná na zimné čapice, pretože vytvárajú príjemné teplo. S čistou angorou nepracujem, ale miešam ju s vlnou, aby som dosiahla pevnejší materiál a zvýšila tak jeho odolnosť proti opotrebeniu.

 

Mohér

Mohérová vlna je najľahšie prírodné vlákno, ktoré je veľmi hebké na dotyk, s vysokým leskom. Získava sa z angorskej kozy. Je to hodnotný a vzácny prírodný materiál, ktorý nie je jednoduchý na spracovanie. Neodporúčam ho na plstenie detského oblečenia, pretože sa dosť žmolkuje. Podobne ako pri angore, aj mohér miešam s vlnou na získanie odolnejšieho materiálu. Mohér je na pulóvre, tašky a doplnky.

 

Ťavia srsť

Ťavia srsť je úžasný prírodný materiál, ktorý miešam s vlnou, pretože sám sa neplstí. Je jemný, v nádherných prírodných odtieňoch hnedej farby. Ťavy musia vo svojej srsti prežiť horúce leto a chladnú zimu: preto je ich srsť ako klimatické zariadenie – raz hreje, v zime chladí. Rada ho používam na tašky, doplnky a plstené kabáty.

 

Hodváb

Pravý 100 % prírodný hodváb je fascinujúci materiál. Hneď po vlne je druhým najpoužívanejším materiálom v mojej tvorbe. Je to jeden z najcenenejších prírodných materiálom, ľahučký s nádherným leskom. Samotnú vlnu na plstenie miešam s hodvábom tussah, ktorý sa získava z kokonov, z ktorých sa už vyliahli motýle. Rôzne druhy hodvábu využívam pri tvorbe oblečenia, kabeliek, tašiek a doplnkov.

 

Vlnené a mohérové lokne

Získavajú sa z rôznych druhov oviec (portugalské merino, gotland, novozélandské, wensleydale, wensleydale-bergschaf). Mohérové lokne sú z angorskej kozy a sú nádherne lesklé. Pri svojej tvorbe ich používam pre ich dekoratívny charakter.

Nádherné materiály však? Kontaktujte ma, ak vás niečo zaujalo.

Share:

Napíšte komentár