Blog

VIETE AKO VZNIKAJÚ PLSTENÉ ŠATY BEZ ŠVOV?

Keď ľudia vidia moje plstené šaty, vždy sa divia: ako to robíš, že tie šaty nemajú žiadne švíky? Nevedia si vôbec predstaviť, ako také šaty vyrábam. Rozhodla som sa preto pootvoriť dvere do mojej kuchyne, aby ste videli, ako proces plstenia šiat prebieha.

Pred samotnou výrobou plstených šiat si musím pripraviť všetko potrebné. Prípravná fáza plstenia je veľmi časovo náročná. Na začiatku je moja predstava o šatách pre konkrétnu klientku. Vždy sa snažím, aby moje šaty boli nielen pekné a kvalitne uplstené,  ale aby vystihli aj jej osobnosť. S tým úzko súvisí aj výber materiálov a farieb. V škole v Nemecku som sa naučila robiť si skúšobné vzorky. Najprv sa mi to zdalo zbytočné, ale po pár spackaných kúskoch mi to zrazu začalo dávať význam. Materiály, s ktorými pracujem nie sú lacné a stratený čas má tiež svoju cenu. Ale ako skúsenosť je pokazený výrobok neoceniteľný. Preto si vždy pred samotnou výrobou šiat (a nielen šiat) robím 2-4 vzorky, aby som vedela, ako sa vybrané materiály správajú a splsťujú. Musím vedieť, aký veľký bude koeficient zmršťovania (čo je princíp plstenia), čo je ovplyvnené viacerými faktormi: typom vlny, množstvom vlny na cm2, spôsobom vykladania vlny, použitím materiálov, ktoré plánujem zaplsťovať (hodváb, viskóza, rôzne vlákna), atď.

Na základe vzoriek sa rozhodnem, ktoré materiály spolu skombinujem. Keď mám vzorky hotové, je takisto jasné, aký bude  koeficient zmršťovania pre konkrétny projekt šiat. Môžem začať s tvorbou strihu a potom aj šablóny, na ktorej budem pracovať.

Vypočítam si množstvo vlny a hodvábu, ktoré budem na projekt potrebovať. Keď som začínala študovať plstenie v Nemecku, mali sme si prvýkrát na prax priniesť svoju váhu na váženie vlny. Hrdo som si priniesla svoju kuchynskú váhu,  ktorá váži do 5 kg. Spolužiačky dostali záchvat smiechu, možno sa smejú aj dodnes. Váha určená na váženie vlny totiž váži s veľkou presnosťou na 0,1 g! Zdalo sa mi to smiešne, ale keď som dostala za úlohu vyložiť plochu 30x30 cm tromi gramami vlny, pochopila som, že to má význam. Ak chcem urobiť plstené šaty, ktoré majú byť vzdušné a tenučké, je nutné váhu používať. Obvykle mám na sklade minimálne okolo 100 kg vlny rôznych farieb, z ktorých si namiešam potrebný odtieň. Zároveň si nafarbím hodváb na odtieň, ktorý potrebujem. Na jedny  šaty spotrebujem 5-10 metrov hodvábu, na svadobné alebo dlhé je to samozrejme viac.

Ak mám všetko pripravené, začnem s rozkladaním hodvábu na šablónu. Pracujem obyčajne na dvoch projektoch naraz, preto mám 2 stoly s rozmermi 1,2 x 3,0 metre. Prečo také obrovské stoly? Pretože ak pracujem s koeficientom zmršťovania 1,8 – 2,0 potrebujem veľkú plochu, na ktorej budem vlnu vykladať. Najradšej fotím hotové vyplstené šaty položené na pôvodnej šablóne, aby bolo vidno, o koľko sa šaty zmrštia – a teda zmenšia.

Po uložení hodvábu začnem s vykladaním vlny. Vykladanie vlny je celá alchýmia, preto sa jej teraz nechcem detailne venovať. Najprv vyložím zadnú stranu šiat, potom prednú a aplikujem ozdoby, podľa idey projektu.

Keď mám všetko na „svojom mieste“, začnem na šablónu aplikovať vodu a celú plochu opatrne premydlím. Túto procedúru opakujem z oboch strán, kým sa všetky použité elementy spolu „previažu“ a šaty môžem sňať zo šablóny.

Tento moment mám rada, pretože už mám šaty v ruke a teda plne  pod kontrolou. Postupne celé šaty hladím, mám na to systém, aby som na nejaké miesto nezabudla. Túto fázu je treba viackrát opakovať. Keď sú šaty dobre vyhladené, začnem so samotným plstením. Sú rôzne spôsoby, ako plstiť. Ja plstím v ruke, jemným nadhadzovaním šiat. Mnohé plsteniarky plstia tzv. rolovaním, ale mne táto technika pri oblečení nevyhovuje.

Postupne sa šaty zmenšujú, až sa zmenšia na veľkosť, ktorú potrebujem. Tento proces už nie je taký zdĺhavý, ale nie je konečný. Šaty treba vyformovať ešte na figuríne, aby boli symetrické a naozaj kvalitne  opracované. Ešte mokré ich navlečiem na figurínu a dotváram ich konečnú podobu: treba vyformovať prsia, výstrih, plecia, pás a konečnú dĺžku šiat. Čím presnejšie pracujem na začiatku (presný strih, dôsledné rozloženie vlny), tým kratšie mi táto fáza trvá.

Po záverečnom vyformovaní šiat ich dôkladne vyplácham, odstredím a usuším. Pozor! Plstené výrobky nikdy neodstreďujte v klasickej práčke. Na odstreďovanie plstených výrobkov mám špeciálnu odstredivku, ktorá nedeformuje hotovú plsť. No a potom šaty už len dokončím: našijem zips, lemovku a urobím záverečné detaily. A mám hotovo. Čo poviete?

Tak čo, ako sa vám pozdávajú plstené šaty bez švov? Pre mňa sú úžasné. Ak ich raz dáte na seba, nebudete ich chcieť vyzliecť. V podstate sú univerzálne, môžete ich nosiť po celý rok: pri teplotách od – 30°C až po +25°C. Rada robím šaty bez rukávov, pretože tie fakt vynosíte po celý rok. V lete vás príjemne chladí hodváb na spodnej strane šiat, a v ostatné ročné obdobia si na šaty oblečiete nejaké ľahké sako a môžete vyraziť. Vždy budete oblečená tip-top, budete sa v šatoch pohodlne cítiť a nesplyniete s davom. Budete jedinečné.

Navštívte môj e-shop www.felteco.com, aby ste si pozreli, čo nové som vytvorila. Teším sa na vás.

Share:

Napíšte komentár