Blog

VLNENÁ PLSŤ S HODVÁBOM V INTERIÉRI alebo ako zhmotniť predstavu klienta o nezvyčajných plstených svietidlách.

Počas môjho štúdia plstenia v Nemecku som si okrem plstenia oblečenia najviac užívala plstenie interiérových doplnkov: vankúšov, kobercov, košov na drevo ku krbu, plédov na posteľ či obrazov. V praxi som sa však na základe dopytu klientov viac venovala oblečeniu a doplnkov. Preto ma veľmi potešil email od Andrejky, ktorá ma kontaktovala s otázkou, či jej viem uplstiť nezvyčajné osvetlenie do jej domu v Belgicku. Moje práce sa jej páčili a preto ma oslovila so svojou predstavou plstených svietidiel do interiéru. Poslala mi fotografie interiéru, aby som si vedela predstaviť jej ideu.

Zo steny jej vychádzajú drôty na svietidlá, medzi ktoré chcela umiestniť drevený konár. Na konár chcela obmotať girlandu s 2 svietidlami v tvare kalicha, púčikmi a lístkami. Celá girlanda by mala byť dostatočne dlhá a ohybná, aby sa dala bohato naaranžovať na konár. Zároveň  sa cez plstený konár mal dal prevliecť elektrický drôt, aby bola girlanda funkčná.

Tak som začala vymýšľať konštrukciu girlandy a pripravila som dve vzorky plste na svietidlá. Dôležité bolo, aby plsť dobre prepúšťala svetlo a mala zaujímavú štruktúru, ktorá je vo svetle dobre viditeľná.

Keď mi Andrejka odsúhlasila verziu mojich návrhov, začala som vyrábať strih a prepočítavať množstvo vlny a hodvábu, aby som dosiahla želaný efekt. Následne  som si urobila šablónu a začala pracovať. Najprv som si urobila všetky „vetvičky“, puky a lístky. Až potom som začala vykladať šablónu a kompletizovať celú girlandu.

Keď bola celá girlanda kompletná, mohla som začať so samotným plstením. Bolo to náročné, lebo som mala občas dojem, že plstím chobotnicu.

Po uplstení všetkých štyroch girlánd som už len doformovala tvary svietidiel a dielo bolo pripravené na odoslanie. Už len zabaliť a odoslať Andrejke. Každá girlanda vážila len neuveriteľných 140 g, takže balík bol ľahký a nikto by nepovedal, že v podstate obsahuje až 8 svietidiel.

Balík som odoslala a netrpezlivo som čakala, ako sa bude moje dielo Andrejke páčiť. Bola som veľmi rada, keď prišiel radostný mail aj s fotografiami nainštalovaných girlánd na jej konároch:

Tak čo poviete, ako sa mi podarili? Ak ste sa inšpirovali a napadlo vás, ako by ste si mohli ozvláštniť svoj interiér originálnym plsteným doplnkom, dajte mi vedieť. Rada vám ho vyrobím.

 

 

Share:

Napíšte komentár